Gumijavítás kisokos: ezt érdemes tudni az abroncsjavításról

A futófelületen fúródott éles idegen tárgyak gyakran okoznak gumi sérüléseket. Szerencsére a leeresztett, sérült abroncs sokszor megmenthető, javítható. A tartós megoldást jelentő módszerekkel elkerülhető az új gumi vásárlás és a felesleges hulladéktermelés. Gumijavítás cikkünkben bemutatjuk, milyen szerviz lehetőségek érhetőek el!

A gumijavítás előnyei

1. Költségmegtakarítás

Az eredményes gumijavítás következtében a sérült abroncsok ismét használhatóvá válnak. Így nem szükséges új gumiszettet vásárolni. A szervizköltség rendszerint jelentősen alacsonyabb, mint új gumikat vásárolni. Így a gumijavítással akár több tízezer forintos megtakarítást eszközölhet.

2. Kisebb ökológiai lábnyom

Fontosnak tartja az ökológiai lábnyom minimalizálását? Akkor érdemes az újrahasznosítást és a gumijavítást választani új abroncsok vásárlása helyett. Egy, a Lublini Műszaki Egyetem által publikált 2019-es kutatás az autókerék környezeti hatását vizsgálta életciklus-értékelés módszerrel. Az életciklus-értékelés (life-cycle assessment, LCA) során az abroncsok teljes termékéletciklusa alatt fellépő környezeti hatását elemezték. A kutatás megállapítása szerint a sérült kerék újrahasznosítása szignifikánsan csökkentette a negatív környezeti hatásokat.

3. Gyorsaság

A gumijavítás egy gyorsan elvégezhető, rutin szervizfeladat. Szemben a komplex műszaki problémákkal, a defektjavítás akár 1 óra alatt is elvégezhető. Ha szeretné elkerülni a sorban állást, foglaljon online időpontot az országos lefedettségű szervizhálózatok bármely műhelyébe!

Gumidefekt-javítás a futófelületen

A futófelületet ért sérülések javításának feltétele, hogy a sérülés 6 milliméter átmérőnél kisebb és a futófelületen található legyen. További feltétel, hogy a gumiabroncs belső felépítése ép legyen. A futófelületet ért sérülések esetén beszélhetünk külső és belső javításról. Hogy mi a különbség? Mutatjuk!

  • Külső gumijavítás: A külső gumijavítás átmeneti megoldással szolgál mezőgazdasági abroncsoknál alkalmazható módszer. A percek alatt elvégezhető javításhoz gumi szálakat és egy szálvezető nevű eszközt használnak. Az idegen tárgy által okozott sérülés helyén kézi furdancs segítségével eltávolítják a gumi egy részét. Ezt követően befűzik a szálvezetőbe a gumiszálakat. Ennél a lépésnél vagy előre mártott szálakat használnak, vagy a befűzést megelőzően ragasztóba mártják a szálakat. Majd a szálvezetőt és a szálakat bedugják a sérülés okozta lyukba. Ezt követően a szálvezetőt kihúzzák, utolsó lépésként a kilógó szálak végét levágják. Végül a gumi felfújható és használható.
  • Belső gumijavítás: A belső gumijavítás tartós megoldást jelent, azonban magasabb a költségvonzata és hosszabb időt vesz igénybe. A belső gumijavítás lépései: gumi leszerelés, tisztítás, fúrás, gumijavítás gombával, kilógó gomba levágása, gumiabroncs visszaszerelése.
gumijavítás

Gyakori kérdések

Biztonságos az autógumijavítás?

Igen, biztonságos az autógumijavítás, amennyiben tapasztalt és szakképzett szakember végzi. Az otthoni autógumijavítást semmilyen körülmény között nem javasoljuk.

Mennyi a defektes gumijavítás ára?

A defektes gumijavítás árával kapcsolatban tájékozódjon a szolgáltatásaink oldalon vagy keresse fel országos lefedettségű szerviz hálózatunk egyikét.

Gumidefekt-javítás ára vs. új gumi: melyiket válasszam?

A gumidefekt-javítás vagy új gumi szett vásárlása éri meg jobban? Sokaknak ez az első gondolata a lapos gumi észlelését követően. Ahhoz, hogy ezt megválaszolhassa, az alábbiakat érdemes végiggondolni:

  • Gumi élettartama: Amennyiben a gumi szett élettartamának utolsó szakaszában van és a gumicsere időszerű, akkor nem érdemes a javítást választani.
  • Szerviz költség és új gumi szett ára: Több évig használhatja még a gumit? Ez esetben érdemes az új gumi szett árát és a szervizdíjat összevetni!

Fontos megjegyezni azonban, hogy a gumidefekt nem minden esetben javítható, az adott helyzet dönti el, hogy szükséges-e az új abroncs megvásárlása.

Elvégezhető a lyukas gumi javítása otthon?

Nem végezhető el. A gumijavítás szakértelmet, szakképzettséget és tapasztalatot igénylő javítási feladat. Mindenképp forduljon szakemberhez a defektjavítás érdekében!

Hírlevél feliratkozás

ADAC téligumi teszt 2022

Az ADAC téligumi teszt 2022 idén a 185/65 R15 T és a 215/60 R16 H méretű téli gumikat hasonlította ö
2022.09.27 11:25

Súlyindex: mi az a terhelési index?

A súlyindex (terhelési index, loading index), olyan numerikus jelzés, amely a gumi maximális terhelh
2022.09.26 10:44

Milyen felnire milyen gumi használható?

Milyen felnire milyen gumi használható? Hogyan választható ki a megfelelő gumiméret? Eltérhetünk a g
2022.09.07 12:56

Hány éves gumit szabad használni?

Hány éves gumit szabad használni? Mikor jön el az abroncs csere ideje? Hogyan növelhető az abroncs é
2022.09.02 10:04

Újrafutózás: mi az a futózott gumi?

Az abroncs futófelülete a használat során folyamatosan kopik. Sok esetekben a csekély gumi profilmél
2022.08.31 13:24

NEXEN TIRE labdarúgói partnerségek 2022 – mire számíthatunk?

A NEXEN TIRE a 2022–2023-as Premier League-szezonra meghosszabbítja együttműködését hivatalos partne
2022.08.24 14:17